Iš kur atkeliauja grybai?
Mūsų parduodami ekstraktai parduodami tik iš ekologiškų Suomijos miškuose augančių grybų. Vienas švariausių pasaulyje Suomijos oras, vanduo ir dirvožemis sudaro idealias sąlygas augti sveikiems grybams, turintiems maksimaliai daug naudingųjų medžiagų.
SOMA grybų ekstraktai gaminami 100% tik iš grybų vaisiakūnių. Vaisiakūniai turi savyje beta-D-gliukanų, kurie yra viena iš svarbiausių imunomoduliacinių medžiagų.
Grybai, augantys natūraliomis sąlygomis, turi visas sąlygas gaminti svarbius antrinius metabolitus, tokius kaip triterpenoidus.


GERICIJUS (angl. LION'S MANE)
Hericium erinaceus
Gericijus yra labai svarbus medicininis grybas su visa eile bioaktyvių komponentų (1), konkrečiai beta-gliukan polisacharidų, terpenoidų (hericenonų ir erinacinų) ir sterolių. Gericijaus ekstraktas labiausiai vertinamas dėl savo neuroregeneracinių, neuro-apsauginių ir anti-uždegiminių savybių ir rodo daug žadančius rezultatus ligų prevencijoje (2).
Ultragarsinė ekstrakcija (Ultrasonic-assisted Extraction)
Ultragarsinė ekstrakcija (UAE) įgalina aukštą terpenoidų išeigą (konkrečiai hericenonų and erinacinų) iš gericijaus grybo vaisiakūnių. Tyrėjai optimizavo UAE metodą konkrečiai gericijui, kas leido išgauti aukštesnius erinacinų (3), polisacharidų (4) kiekius, tuo pačiu pagerinant fenolių kiekį ir ekstrakto antioksidacines savybes (3). Tokie geri ekstrakcijos rezultatai gaunami dėl UAE efektyvumo, mažesnio žalojančių tirpiklių poveikio (vandens ir etanolio) ir žemesnių temperatūrų (3).
Kodėl verta naudoti?
Gericijus turi diterpenoidų, konkrečiai erinacinų, kurie parodė teigiamus rezultatus in vitro ir in vivo studijose (5). Erinacinai dažniausiai tyrinėjami dėl jų sąryšio su neurotropiniais faktoriais (biomolekulėmis, kurios padeda vystytis ir augti neuronams), su specializuotomis in vivo studijomis tyrinėjant Parkinsono ligą (6,7), depresiją (8); Alzheimerio ligą (9) ir išeminius pažeidimus (10).
Aktyvūs komponentai:
- Hericenonai
- Erinacinai
- (1-3)(1-6)beta-d-gliukanai
Inonotus obliquus
Beržo juodgrybis, arba čaga, yra labai bioaktyvus ir melanizuotas grybas, augantis ant šiaurinių platumų medžių. Čaga ekstraktai pasižymi antivirusinėmis, antioksidacinėmis ir imunostimuliacinėmis savybėmis, taip pat priešuždegiminiu ir antidiabetiniu poveikiu dėl plataus spektro bioaktyvių komponentų, tokių kaip polisacharidai, triterpenai ir polifenoliai (11, 12). Čaga ekstraktai naudojami kaip adjuvantai (padidinanti vaistų poveikį medžiaga) gydant vėžį, ypač Azijos medicinoje.
Ultragarsinė ekstrakcija (Ultrasonic-assisted Extraction)
UAE leidžia pasiekti aukštą triterpenoidų (13, 14) ir polisacharidų išeigą iš čaga. UAE įgalina ištraukti etanolyje tirpius triterpenoidus, tokius kaip betulinas ir betulino rūgštis, taip pat polisacharidus beta-gliukanus. Kiti triterpenoidai iš čaga parodė stirpius antialerginius efektus mokslinėse in vivo studijose (15). UAE tai pat įgalina optimalią ekstrakciją vandenyje tirpių polisacharidų, ypač beta-gliukanų, turinčius aukštesnes antioksidacines savybes palyginus su išgautais tradiciniais ekstrakcijos būdais (16).
Kodėl verta naudoti?
Čaga polisacharidai (1-3)(1-6)Beta-d-Gliukanai yra stiprūs antioksidantai (17) ir gali padėti apsaugoti mūsų ląsteles ir DNR nuo oksidacinės žalos (18). Čaga polisacharidai tai pat pasižymi hipoglikeminiais ir insulino moduliatoriais, mažina nuovargį (19) ir turi antidiabetinių savybių (20, 21).
Aktyvūs komponentai:
- Betulino rūgštis
- (1-3)(1-6)Beta-d-Gliukanai
- Triterpenai
- Inotodiol
- Melaninas
- Superoxide dismutase
- Ergosterol peroxide
- Lanosterol
- Polifenoliai (flavonoidai)
- Vitaminai B, D, K
- Zn, Cu, Ca, K, Fe, Mn
Ganoderma lucidum
Reiši, arba tikrinis blizgutis, turi eilę naudingų bioaktyvių medžiagų. Polisacharidai ir triterpenai yra šių grybų svarbiausi fiziologiškai aktyvūs komponentai (22). Cheminė struktūra daugelio iš reiši išgautų triterpenų yra panašūs į lanosterolį, kuris dalyvauja cholesterolio sintezėje. Reiši esantys triterpenai pasižymi cholesterolį mažinančiomis savybėmis ir gali padėti žmonėms su aukštu cholesterolio kiekiu kraujyje (23). Ganoderinė rūgštis yra pagrindinė triterpenoidų rūšis, esanti reiši ir optimaliai išgauta bei išsaugota mūsų produktuose.
Ultragarsinė ekstrakcija (Ultrasonic-assisted Extraction)
UAE įgalina aukštą triterpenoidų (ganoderinės rūgšties) ir polisacharidų išeigą iš reiši. Šie komponentai buvo intensyviai tyrinėjami dėl savo antihipertenzinių ir imunomoduliacinių savybių (24). Ekstrakcijos parametrai (tokie kaip ekstrakcijos laikas, tirpikliai, liquid-to-solid rodiklis, temperatūra) buvo moksliškai optimizuoti aukštoms ganoderminės rūgšties išeigoms (25). UAE dėka mūsų reiši ekstraktai turi stipresnį antioksidacinį aktyvumą lyginant su kitais, išgautais tradiciniais ekstrakcijos būdais, dėl didesnio polisacharidų kiekio (26).
Kodėl verta naudoti?
Reiši ekstraktai gerina miego kokybę (27). Taip pat neseniai atrasta, kad reiši ekstraktai mažina nervų uždegimą ir oksidacinį stresą (sukeliantį trumpalaikį atminties sutrikimą, nerimą ir depresiius simptomus), tokius kaip sukeliamus perdozavus alkoholio (28).
Aktyvūs komponentai:
- Triterpenai
- Beta-(1,3)-(1,6)-D-gliukanai
- Ganoderinė rūgštis
- Ganoderminė rūgštis
Lentinula edodes
Šiitake grybe lentinanas yra pagrindinis beta-gliukanas, turintis daug naudingų medžiagų žmogaus sveikatai (29). Poveikio mechanizmas ir imunomoduliacinės lentinano savybės buvo gerai ištyrinėtos. Lentinanas stimuliuoja imunocitų akyvumą (30). Išgauti lentinanu prisotintą ekstraktą yra pagrindinis SOMA Šiitake tikslas.
Ultragarsinė ekstrakcija (Ultrasonic-assisted Extraction)
Optimizavus UAE parametrus, iš Šiitake grybo išgautas aukštas polisacharidų beta-(1,3)(1,6)-gliukanų kiekis, lyginant su įprastais ekstrakcijos būdais, tokiais kaip ekstrakcija karštu vandeniu (29, 31, 32). Išlaikant žemesnę temperatūrą ekstrakcijos metu, išvengiama karščiui neatsparių sterolių, amino rūgščių, fenolių ir kitų polisacharidų degradacijos (33). Mūsų ekstrakcijos technologija iš Šiitake grybų išgauna didelį kiekį L-ergotionino (ERG) (vandenyje tirpus antioksidantas).
Kodėl verta naudoti?
Šiitake ekstraktai pasižymi stipriomis antimikrobinėmis ir antivirusinėmis savybėmis, stiprina imuninę sistemą ir kovoja su patogenais (37). Šiitake polisacharidai gali pagerinti žarnyno būklę ir imunines funkcijas (38,39,40,41), puikiai tinka žiemą. Iš šiitake išgautas ERG mažina uždegimą, apsaugo ląsteles (34, 35) ir gali sumažinti viruso pažeistą gleivinę kvėpavimo infekcijų atveju (36).
Aktyvūs komponentai:
- (1-3)(1-6)Beta-d-Gliukanai
- Eritadeninas
- L-ergothioneine (ERG)
- Linolo rūgštis
Grifola frondosa
Maitake savo sudėtyje turi labai aukštą vandenyje tirpių polisacharidų kiekį, konkrečiai beta-gliukanų (42). Jie yra labai plačiai ištyrinėti mokslinėse studijose dėl terapinės naudos sveikatai, tokios kaip pagerintos imunomoduliacinės funkcijos, žarnyno mikrobiotos sureguliavimo ir antidiabetinių savybių (43,44,45). Maitake grybai taip pat žinomi dėl aukštos glutationo koncentracijos (46). Glutationas vienas svarbiausių ląstelių antioksidantų mūsų kepenyse ir yra labai svarbus visam mūsų kūnui (47).
Ultragarsinė ekstrakcija (Ultrasonic-assisted Extraction)
Maitake ekstrakcija daroma apjungiant UAE metodą su vandeniu, kas leidžia išgauti aukštą beta-gliukanų lygį. UAE metodas leidžia geriau išgauti polisacharidus iš Maitake grybų lyginant su kitais būdais (32) tiek kiekine, tiek kokybine prasme.
Kodėl verta naudoti?
UAE metodu išgauti Maitake polisacharidai naudingai reguliuoja žarnyno mikrobiotą (48). Maitake beta-gliukanų kompleksai yra pagrindinės imunomoduliacinės medžiagos kurios gali padėti gydant hyperlipidemiją ir hipertenziją (49). Kitos pastebėtos naudos yra savijautos pagerėjimas ir virusų sukeltų simptomų sumažinimas (50).
Aktyvūs komponentai:
- Beta-(1,3)-(1,6)-D-gliukanai
- Grifon D-fraction
- Glutationas (GSH)
- Grifolanas
Nuorodos
1. Thongbai, B., Rapior, S., Hyde, K. D., Wittstein, K., & Stadler, M. (2015). Hericium erinaceus, an amazing medicinal mushroom. Mycological Progress, 14(10). https://doi.org/10.1007/s11557-015-1105-4
2. Spelman, K., Sutherland, E., & Bagade, A. (2017). Neurological Activity of Lion’s Mane ( Hericium erinaceus ) . Journal of Restorative Medicine, 6(1), 19–26. https://doi.org/10.14200/jrm.2017.6.0108
3. Valu, M. V., Soare, L. C., Sutan, N. A., Ducu, C., Moga, S., Hritcu, L., Boiangiu, R. S., & Carradori, S. (2020). Optimization of Ultrasonic Extraction to Obtain Erinacine A and Polyphenols with Antioxidant Activity from the Fungal Biomass of Hericium erinaceus. Foods (Basel, Switzerland), 9(12), 1889. https://doi.org/10.3390/foods9121889
4. ZHOU Dan-dan, ZHOU Chun-hui, HUANG Hui-hua (2017). Research of extraction of polysaccharide from Hericium erinaceus with ultrasonic-assisted and multi-stage dynamic countercurrent method[J]. Science and Technology of Food Industry, (05): 279-284. doi: 10.13386/j.issn1002-0306.2017.05.044
5. Li, I. C., Lee, L. Y., Tzeng, T. T., Chen, W. P., Chen, Y. P., Shiao, Y. J., & Chen, C. C. (2018). Neurohealth Properties of Hericium erinaceus Mycelia Enriched with Erinacines. Behavioural neurology, 2018, 5802634. https://doi.org/10.1155/2018/5802634
6. Kuo, H. C., Lu, C. C., Shen, C. H., Tung, S. Y., Hsieh, M. C., Lee, K. C., Lee, L. Y., Chen, C. C., Teng, C. C., Huang, W. S., Chen, T. C., & Lee, K. F. (2016). Hericium erinaceus mycelium and its isolated erinacine A protection from MPTP-induced neurotoxicity through the ER stress, triggering an apoptosis cascade. Journal of translational medicine, 14, 78. https://doi.org/10.1186/s12967-016-0831-y
7. Lee, K. F., Tung, S. Y., Teng, C. C., Shen, C. H., Hsieh, M. C., Huang, C. Y., Lee, K. C., Lee, L. Y., Chen, W. P., Chen, C. C., Huang, W. S., & Kuo, H. C. (2020). Post-Treatment with Erinacine A, a Derived Diterpenoid of H. erinaceus, Attenuates Neurotoxicity in MPTP Model of Parkinson's Disease. Antioxidants (Basel, Switzerland), 9(2), 137. https://doi.org/10.3390/antiox9020137
8. Chiu, C. H., Chyau, C. C., Chen, C. C., Lee, L. Y., Chen, W. P., Liu, J. L., Lin, W. H., & Mong, M. C. (2018). Erinacine A-Enriched Hericium erinaceus Mycelium Produces Antidepressant-Like Effects through Modulating BDNF/PI3K/Akt/GSK-3β Signaling in Mice. International journal of molecular sciences, 19(2), 341. https://doi.org/10.3390/ijms19020341
9. Tsai-Teng, T., Chin-Chu, C., Li-Ya, L., Wan-Ping, C., Chung-Kuang, L., Chien-Chang, S., Chi-Ying, H. F., Chien-Chih, C., & Shiao, Y. J. (2016). Erinacine A-enriched Hericium erinaceus mycelium ameliorates Alzheimer’s disease-related pathologies in APPswe/PS1dE9 transgenic mice. Journal of Biomedical Science, 23(1). https://doi.org/10.1186/s12929-016-0266-z
10. Lee, K. F., Chen, J. H., Teng, C. C., Shen, C. H., Hsieh, M. C., Lu, C. C., Lee, K. C., Lee, L. Y., Chen, W. P., Chen, C. C., Huang, W. S., & Kuo, H. C. (2014). Protective effects of Hericium erinaceus mycelium and its isolated erinacine A against ischemia-injury-induced neuronal cell death via the inhibition of iNOS/p38 MAPK and nitrotyrosine. International journal of molecular sciences, 15(9), 15073–15089. https://doi.org/10.3390/ijms150915073
11. Ma, L., Chen, H., Dong, P., & Lu, X. (2013). Anti-inflammatory and anticancer activities of extracts and compounds from the mushroom Inonotus obliquus. Food Chemistry, 139(1-4), 503-508.
12. Joo, J. I., Kim, D. H., & Yun, J. W. (2010). Extract of Chaga mushroom (Inonotus obliquus) stimulates 3t3‐l1 adipocyte differentiation. Phytotherapy Research, 24(11), 1592-1599.
13. Alhazmi, H. (2018). Extraction of phytochemicals betulin and betulinic acid from the chaga mushroom and their effect on MCF-7 Cells (Doctoral dissertation).
14. Hwang, A. Y., Yang, S. C., Kim, J., Lim, T., Cho, H., & Hwang, K. T. (2019). Effects of non-traditional extraction methods on extracting bioactive compounds from chaga mushroom (Inonotus obliquus) compared with hot water extraction. LWT, 110, 80-84.
15. Nguyet, T. M. N., Lomunova, M., Le, B. V., Lee, J. S., Park, S. K., Kang, J. S., ... & Hwang, I. (2018). The mast cell stabilizing activity of Chaga mushroom critical for its therapeutic effect on food allergy is derived from inotodiol. International Immunopharmacology, 54, 286-295.
16. Fu, L., Chen, H., Dong, P., Zhang, X., & Zhang, M. (2010). Effects of ultrasonic treatment on the physicochemical properties and DPPH radical scavenging activity of polysaccharides from mushroom Inonotus obliquus. Journal of food science, 75(4), C322-C327.
17. Hu, Y., Sheng, Y., Yu, M., Li, K., Ren, G., Xu, X., & Qu, J. (2016). Antioxidant activity of Inonotus obliquus polysaccharide and its amelioration for chronic pancreatitis in mice. International journal of biological macromolecules, 87, 348-356.
18. Park, Y. K., Lee, H. B., Jeon, E. J., Jung, H. S., & Kang, M. H. (2004). Chaga mushroom extract inhibits oxidative DNA damage in human lymphocytes as assessed by comet assay. BioFactors (Oxford, England), 21(1-4), 109–112. https://doi.org/10.1002/biof.552210120
19. Xiuhong, Z., Yue, Z., Shuyan, Y., & Zhonghua, Z. (2015). Effect of Inonotus Obliquus Polysaccharides on physical fatigue in mice. Journal of Traditional Chinese Medicine, 35(4), 468-472.
20. Joo, J. I., Kim, D. H., & Yun, J. W. (2010). Extract of Chaga mushroom (Inonotus obliquus) stimulates 3t3‐l1 adipocyte differentiation. Phytotherapy Research, 24(11), 1592-1599.
21. Szychowski, K. A., Bartosz, S., Tadeusz, P., & Jan, G. (2020). Inonotus obliquus–from folk medicine to clinical use. Journal of Traditional and Complementary Medicine.
22. Shiao, M. S., Lee, K. R., Lin, L. J., & Wang, C. T. (1994). Natural products and biological activities of the Chinese medicinal fungus Ganoderma lucidum.
23. Wachtel-Galor, S., Tomlinson, B., & Benzie, I. F. (2004). Ganoderma lucidum (‘Lingzhi’), a Chinese medicinal mushroom: biomarker responses in a controlled human supplementation study. British Journal of Nutrition, 91(2), 263-269.
24. Boh, B., Berovic, M., Zhang, J., & Zhi-Bin, L. (2007). Ganoderma lucidum and its pharmaceutically active compounds. Biotechnology annual review, 13, 265-301.
25. Li, C., Cui, Y., Lu, J., Liu, C., Chen, S., Ma, C., Liu, Z., Wang, J., & Kang, W. (2020). Ionic Liquid-Based Ultrasonic-Assisted Extraction Coupled with HPLC and Artificial Neural Network Analysis for Ganoderma lucidum. Molecules (Basel, Switzerland), 25(6), 1309. https://doi.org/10.3390/molecules25061309
26. Chen, T. Q., Wu, J. G., Kan, Y. J., Yang, C., Wu, Y. B., & Wu, J. Z. (2018). Antioxidant and hepatoprotective activities of crude polysaccharide extracts from lingzhi or reishi medicinal mushroom, Ganoderma lucidum (Agaricomycetes), by ultrasonic-circulating extraction. International journal of medicinal mushrooms, 20(6).
27. Cui, X. Y., Cui, S. Y., Zhang, J., Wang, Z. J., Yu, B., Sheng, Z. F., Zhang, X. Q., & Zhang, Y. H. (2012). Extract of Ganoderma lucidum prolongs sleep time in rats. Journal of ethnopharmacology, 139(3), 796–800. https://doi.org/10.1016/j.jep.2011.12.020
28. Nascimento, C. P., Luz, D. A., da Silva, C., Malcher, C., Fernandes, L., Dalla Santa, H. S., Gomes, A., Monteiro, M. C., Ribeiro, C., Fontes-Júnior, E. A., & Maia, C. (2020). Ganoderma lucidum Ameliorates Neurobehavioral Changes and Oxidative Stress Induced by Ethanol Binge Drinking. Oxidative medicine and cellular longevity, 2020, 2497845. https://doi.org/10.1155/2020/2497845
29. Morales, D., Smiderle, F. R., Villalva, M., Abreu, H., Rico, C., Santoyo, S., ... & Soler-Rivas, C. (2019). Testing the effect of combining innovative extraction technologies on the biological activities of obtained β-glucan-enriched fractions from Lentinula edodes. Journal of Functional Foods, 60, 103446.
30. Chen, S., Liu, C., Huang, X., Hu, L., Huang, Y., Chen, H., ... & Nie, S. (2020). Comparison of immunomodulatory effects of three polysaccharide fractions from Lentinula edodes water extracts. Journal of Functional Foods, 66, 103791.
31. Zhao, Y. M., Yang, J. M., Liu, Y. H., Zhao, M., & Wang, J. (2018). Ultrasound assisted extraction of polysaccharides from Lentinus edodes and its anti-hepatitis B activity in vitro. International journal of biological macromolecules, 107, 2217-2223.
32. Wu, J. Y. (2017). Ultrasound-assisted extraction of polysaccharides from edible and medicinal fungi: major factors and process kinetics. MOJ Food Processing & Technology, 4(2).
33. Nie, Y., Yu, M., Zhou, H., Zhang, P., Yang, W., & Li, B. (2020). Effect of boiling time on nutritional characteristics and antioxidant activities of Lentinus edodes and its broth. CyTA-Journal of Food, 18(1), 543-550.
34. Jang, Y. S., Park, J. H., Ryoo, R., Park, Y., & Ka, K. H. (2016). Ergothioneine Contents of Shiitake (Lentinula edodes) Fruiting Bodies on Sawdust Media with Different Nitrogen Sources. 한국균학회지, 44(2), 100-102.
35. Dubost, N. J., Ou, B., & Beelman, R. B. (2007). Quantification of polyphenols and ergothioneine in cultivated mushrooms and correlation to total antioxidant capacity. Food Chemistry, 105(2), 727-735.
36. Cheah, I. K., & Halliwell, B. (2020). Could ergothioneine aid in the treatment of coronavirus patients?. Antioxidants, 9(7), 595.
37. Finimundy, T. C., Dillon, A. J. P., Henriques, J. A. P., & Ely, M. R. (2014). A review on general nutritional compounds and pharmacological properties of the Lentinula edodes mushroom. Food and Nutrition Sciences, 2014.
38. Xu, X., & Zhang, X. (2015). Lentinula edodes-derived polysaccharide alters the spatial structure of gut microbiota in mice. PloS one, 10(1), e0115037.
39. Xu, X., Yang, J., Ning, Z., & Zhang, X. (2015). Lentinula edodes-derived polysaccharide rejuvenates mice in terms of immune responses and gut microbiota. Food & function, 6(8), 2653-2663.
40. Ren, G., Xu, L., Lu, T., Zhang, Y., Wang, Y., & Yin, J. (2019). Protective effects of lentinan on lipopolysaccharide induced inflammatory response in intestine of juvenile taimen (Hucho taimen, Pallas). International journal of biological macromolecules, 121, 317-325.
41. Dai, X., Stanilka, J. M., Rowe, C. A., Esteves, E. A., Nieves, C., Jr, Spaiser, S. J., Christman, M. C., Langkamp-Henken, B., & Percival, S. S. (2015). Consuming Lentinula edodes
(Shiitake) Mushrooms Daily Improves Human Immunity: A Randomized Dietary Intervention in Healthy Young Adults. Journal of the American College of Nutrition, 34(6), 478–487. https://doi.org/10.1080/07315724.2014.950391
42. He, X., Wang, X., Fang, J., Chang, Y., Ning, N., Guo, H., Huang, L., Huang, X., & Zhao, Z. (2017). Polysaccharides in Grifola frondosa mushroom and their health promoting properties: A review. International journal of biological macromolecules, 101, 910–921. https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2017.03.177
43. Wesa, K. M., Cunningham-Rundles, S., Klimek, V. M., Vertosick, E., Coleton, M. I., Yeung, K. S., Lin, H., Nimer, S., & Cassileth, B. R. (2015). Maitake mushroom extract in myelodysplastic syndromes (MDS): a phase II study. Cancer immunology, immunotherapy : CII, 64(2), 237–247. https://doi.org/10.1007/s00262-014-1628-6
44. Deng, G., Lin, H., Seidman, A., Fornier, M., D'Andrea, G., Wesa, K., Yeung, S., Cunningham-Rundles, S., Vickers, A. J., & Cassileth, B. (2009). A phase I/II trial of a polysaccharide extract from Grifola frondosa (Maitake mushroom) in breast cancer patients: immunological effects. Journal of cancer research and clinical oncology, 135(9), 1215–1221. https://doi.org/10.1007/s00432-009-0562-z
45. Nanba, H., Kodama, N., Schar, D., & Turner, D. (2000). Effects of maitake (Grifola frondosa) glucan in HIV-infected patients. Mycoscience, 41(4), 293-295.
46. Kalaras, M. D., Richie, J. P., Calcagnotto, A., & Beelman, R. B. (2017). Mushrooms: A rich source of the antioxidants ergothioneine and glutathione. Food chemistry, 233, 429–433. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.04.109
47. Townsend, D. M., Tew, K. D., & Tapiero, H. (2003). The importance of glutathione in human disease. Biomedicine & pharmacotherapy, 57(3-4), 145-155.
48. Li, X., Zeng, F., Huang, Y., & Liu, B. (2019). The Positive Effects of Grifola frondosa Heteropolysaccharide on NAFLD and Regulation of the Gut Microbiota. International journal of molecular sciences, 20(21), 5302.
49. Mayell M. (2001). Maitake extracts and their therapeutic potential. Alternative medicine review : a journal of clinical therapeutic, 6(1), 48–60.
50. Nanba, H., Kodama, N., Schar, D., & Turner, D. (2000). Effects of maitake (Grifola frondosa) glucan in HIV-infected patients. Mycoscience, 41(4), 293-295.